פסיכולוגיה קלינית היא תת ענף בתחום הרחב של הפסיכולוגיה ומטרתו לעסוק בהתנהגות אנושית, בניתוחה של ההתנהגות אנושית ובפתרון בעיות נפשיות שמהם עלולים בני אדם לסבול במצבים מסוימים של חייהם. בראשית הטיפול, הפסיכולוגית הקלינית בפתח תקווה, או בכל מקום אחר, תנסה להבין את מצבו הפסיכולוגי של המטופל ולאחר שהמניעים למצוקת המטופל הובנו, הפסיכולוגית הקלינית בפתח תקווה או בכל מקום אחר, תסייע לפציינט לטפל בבעיה ממנה הוא סובל, באמצעות כל הכלים המקצועיים העומדים לרשותה וזאת על מנת להשיג הקלה בהרגשתו של המטופל כדי שהוא יוכל לתפקד באופן בריא ומלא בחייו.
ההבדל המשמעותי בין פסיכולוגים לפסיכולוגים קליניים נובע מהיותם של הפסיכולוגים הקליניים מומחים לשיטות הטיפול הפסיכותרפיות אשר משתנות בהתאם להתמחותם.
מהו תפקידה של הפסיכולוגית הקלינית?
בפתח תקווה ובכל מקום אחר, תפקידה של פסיכולוגית קלינית מתפרס על כמה היבטים. ההיבט הראשון של פעילותם המקצועית של הפסיכולוגים, הוא עזרה לאנשים שמרגישים כי הם נמצאים במצוקה נפשית כלשהי. ההיבט השני, הוא לטפל בהפרעות התנהגותיות ובמשברים פסיכולוגיים באמצעות הכלים שמעניק מדע הפסיכולוגיה.
ביכולתו של פסיכולוג קליני, לא משנה באיזו שיטה הוא בוחר לטפל במטופליו, לסייע במצבים של חרדות,דיכאונות, טראומות וכמו כן גם במצבי לחץ ולבטים בזהות. תחומים נוספים בהם ביכולתו של פסיכולוג לעזור, הם מצבים של חוסר ביטחון עצמי, התמודדות עם מצבים של אבל, קשיי הסתגלות חברתיים והתמכרויות שונות. גם קשיים בינאישיים וקשיים במערכות יחסים זוגיות יכולים להיות מטופלים בהצלחה רבה אצל פסיכולוג קליני בהתאם לתחומי התמחותו המיוחדים.
גישות שונות על פיהן עובדים פסיכולוגים קליניים
בסיום לימודיהם המקצועיים, כל הפסיכולוגים בוחרים להתמקצע בגישה ספציפית בפסיכולוגיה וזאת על מנת להתמחות בתחומי פעילות מסוימים. לימודי העשרה והשתתפות בסמינרים שמיועדים להעשרת הידע המקצועי של הפסיכולוגים, נועדו גם הם למקד את הגישה הטיפולית שלהם. קורסים מקצועיים כמו דמיון מודרך או פסיכודרמה למשל, מעניקים גם כן גיבוש הגישה הטיפולית.
פרמטר נוסף אשר יקבע את הגישה הטיפולית של פסיכולוג, הוא מצבו האינדיווידואלי של המטופל שפנה לעזרתו של הפסיכולוג ובעיה בה ברצונו של המטופל לטפל. מכיוון שכל מקרה עומד לחוד, בכל טיפול פסיכולוג נוהג לתפור את שיטת הטיפול בהתאם למצב פסיכולוגי בו הוא מבקש לטפל.
אילו שיטות טיפול עומדות לרשותה של הפסיכולוגית הקלינית
בפתח תקווה כמו גם בכל מקום אחר, לרשותה של כל פסיכולוגית קלינית עומדים מגוון רחב של כלים מקצועיים באמצעותם היא בוחרת לטפל במטופל, אשר פנה לשירותיה. כל השיטות העומדות לרשותה של פסיכולוגית קלינית בפתח תקווה כמו גם לרשות הפסיכולוגים במקומות האחרים, מתחלקות ל- 5 קבוצות מרכזיות: פסיכודינאמית, הומניסטית, התנהגות וקוגניטיבית, משפחתית ומערכתית. בחירת השיטה העדיפה במקרה המסוים נעשית על ידי פסיכולוגית קלינית בפתח תקווה לאחר ביצוע האבחון ובמקרים מסוימים, בטיפול ישולבו כמה שיטות שונות.
דרישות מקצועיות לעיסוק בפסיכולוגיה קלינית
על כל פסיכולוגית קלינית בפתח תקווה ובכל מקום אחר, להיות בעלת רישיון מיוחד המעיד על סיום הלימודים וביצוע כל הדרישות שקובע משרד הבריאות על מנת לעסוק במקצוע הטיפולי. מלבד רישיון לעסוק בפסיכולוגיה קלינית, על כל פסיכולוג קליני לפעול על פי הדרישות שנקבעו במסגרת האתיקה המקצועית של הפסיכולוגים ומטרתה להגן על זכויות המטופלים שפונים לעזרתם המקצועי של הפסיכולוגים. הסתדרות הפסיכולוגים הישראלית היא זאת שקובעת את סעיפיה של האתיקה על מנת שכל הפסיכולוגים הקליניים הפועלים כיום בישראל יספקו את שירותיהם על פי אותה מידת יושר מקצועי ואותה מידת אחריות חברתית המוטלת על כתפיהם של פסיכולוגים קליניים.